Results 1 to 2 of 2

Thread: Hardware for Premier Elements 2

  1. #1

    Default Hardware for Premier Elements 2

    I have acquired a 2 year old computer to use for video editing. It was a special edition made by Evesham 2 years ago with twin processors and two LCD monitors bundled with Pinnacle Edition video editing software.

    Hardware spec as follows

    XP Pro SP2
    CPU Dual Athlon MP2200+ processors. Socket A
    Motherboard Asus A7M266-D
    512 Mb SDRAM
    Graphics Dual output ATI Radeon 9550 128 Mb plus Radeon 9550 128 Mb secondary
    Hard drives 40 Gb primary, 120 Gb secondary for video storage
    Two 15 LCD Monitors 1024 x 768
    Firewire and USB2 ports

    The pinnacle software has proved to be very unstable with regular lock-ups and system crashes. I therefore installed a trial version of Adobe Premier Elements version 1 bundled with a magazine which proved to be OK. This encouraged me to buy a full version but in the shops it is now version 2 which I imagined would be better. However the new software will not install advising that the processor does not support SSE2 which is required for the programme to run. Looking on the web I see that SSE2 is an instruction set invented by Intel to facilitate graphics handling and adopted by AMD in their newest processors. I cannot complain about Adobe because it clearly stated on the box that SSE2 was a requirement but in my ignorance I did not understand the significance. I am therefore not able to use my new (second-hand) toy until I resolve the problem.

    Hence I need to upgrade the computer with an up-to-date processor and possibly new graphics for trouble free video editing. I will not use the computer for any other purpose and will definitely not be playing any games on it. It would be nice if the machine was capable of handling HDTV when I upgrade my video camera at a later date.

    Not being a computer buff I have some questions.

    I imagine that I will need a new motherboard to accommodate the more powerful CPU(s).
    Do I really need two processors or will one more powerful one suffice.
    What to go for AMD or Intel.
    What minimum memory should I go for.
    Will the present graphics card be OK or does it need a later one if so which model. I wish to retain dual monitors.

    I wish to spend the minimum possible to achieve a satisfactory result - any suggestions would be appreciated.

  2. #2
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Kent
    Posts
    11,526
    Blog Entries
    24

    Default

    I'm normally one for diving down the upgrade route, but for once I'm going to advise the opposite. An upgrade to your current setup would require:

    New motherboard
    Possibly New graphics card (to fit the PCI-E slot of your new motherboard)
    Most probably New memory
    New processor

    This will all set you back at the very least 500 - and all because Elements 2 doesn't support a PC that's only 2 years old. I stronglt suggest you try and grab a copy on the first version from ebay for about 30!

Similar Threads

  1. Titles in Premier Elements
    By minimizeskates in forum Adobe Premiere, Premiere Elements, and After Effects
    Replies: 2
    Last Post: 08-24-2006, 11:27 PM
  2. Premier Elements 2.0
    By Mikeybude25 in forum Adobe Premiere, Premiere Elements, and After Effects
    Replies: 2
    Last Post: 08-16-2006, 08:18 PM
  3. Premier Elements
    By fcjcoms in forum Adobe Premiere, Premiere Elements, and After Effects
    Replies: 1
    Last Post: 06-01-2006, 10:18 PM
  4. Titling in Premier Elements 2
    By rpwall in forum Adobe Premiere, Premiere Elements, and After Effects
    Replies: 2
    Last Post: 03-28-2006, 11:38 AM
  5. Premier Pro 1.5 or Premier Elements???
    By JackJollyJones in forum Adobe Premiere, Premiere Elements, and After Effects
    Replies: 4
    Last Post: 04-27-2005, 06:25 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •